Waar komt de traditie van het kerstpakket vandaan?


Is de kerst alweer in zicht? Dan mag ook een kerstpakket niet ontbreken. De kerstperiode is een periode met vele tradities. Een van de tradities die in Nederland heel belangrijk is, is dat werkgevers hun werknemers met kerst een geschenk geven; het welbekende kerstpakket. Van oorsprong is het een samengesteld pakket met allerlei voedingswaren. Echter, zijn de soort kerstpakketten vandaag de dag zeer gevarieerd. Alles is mogelijk! We vertellen je hier meer over waar deze traditie vandaan komt en we geven je ideeën voor kerstpakketten anno nu! 

De traditie van het kerstpakket

Kerstmis is natuurlijk al eeuwenlang een feest, waarin men elkaar geschenken geeft. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Drie Koningen, die Jezus wierook, goud en mirre kwamen brengen. Tel daar ook de verhalen bij op die hebben geleid tot het fenomeen de kerstman. Echter verklaart dit nog niet waarom werkgevers hun werknemers een kerstpakket schenken. Deze traditie is begonnen in het begin van de 19de eeuw. In die tijd waren er geen supermarkten met volle schappen of een online boodschappenservice. Het was in de wintermaanden lastig om aan voeding te komen. Een extraatje in deze moeilijke maanden was meer dan welkom. Het waren de boeren, die hun knechten in deze maanden beloonden met wat extra’s. 

Van de eerste kerstpakketten tot het kerstpakket van nu!

Aan het begin van de 19e eeuw gingen onder meer veel mensen bij de boeren langs de deur om hen een fijne kerst te wensen. De boeren boden als dank daarvoor etenswaar en drinken aan. Daarnaast gaven de boeren ook aan hun knechten, die meestal bij hen inwoonden, een mand met voedingswaren mee als ze met kerst naar hun familie gingen. Hiermee toonden ze appreciatie voor het harde werk op het land door het jaar heen. Dit betekende ‘de geboorte’ van het kerstpakket. Steeds meer ambachtslieden vonden dit een mooi gebaar en begonnen hetzelfde te doen. Uit deze geschiedenis is het kerstpakket van nu ontstaan. 


Samen met het hele gezin genieten

Hoewel het kerstpakket in vroeger tijden vooral bedoeld was om mensen door de koude winter heen te helpen, is het nu vooral bedoeld als een leuk geschenk. Nog steeds zit er wel dezelfde betekenis achter: een blijk van waardering voor het harde werk. Veel kerstpakketten worden zo samengesteld dat ze echt bedoeld zijn om samen met het gezin ervan te genieten. Er zit dan ook altijd wel iets naar ieders gading in. Voor veel gezinnen is het altijd weer een leuk verrassingsmomentje als het kerstpakket binnen is: ‘Wat zit er dit jaar allemaal in?’ Het is ondertussen een doorgewinterde traditie geworden, die niet snel meer zal verdwijnen. 

Wat zit er in een kerstpakket?

Het traditionele kerstpakket zit boordevol traktaties. De mogelijkheden voor het samenstellen van een kerstpakket zijn vandaag de dag zo groot, dat vrijwel alles mogelijk is. Wat tegenwoordig populair is zijn thema pakketten, bijvoorbeeld met lekkers uit een land. Denk aan Spanje, Frankrijk of Italië. Volgens traditie gaat het om lekkernijen, maar we zien echter dat steeds meer werkgevers voor een ander cadeau kiezen, bijvoorbeeld een leuke gadget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *